מה אני יכולה לעשות עוד במהלך ההריון כדי לשפר את סיכויי להצליח בהנקה?
כדאי מאוד לקרוא חומר עדכני על הנקה, ללמוד מהו ניהול נכון של ההנקה, איך מחברים נכון את התינוק אל השד ומה הסימנים המעידים על כך שההנקה מתנהלת היטב, או לחילופין סימנים המעידים על בעיה בהנקה. כמו כן, כדאי לשוחח עם בני הזוג על מנת ללמוד יחד את הנושא ולתאם ציפיות לגבי התקופה הראשונה שלאחר הלידה. מומלץ לשקול פגישת הכנה להנקה עם יועצת הנקה מוסמכת.
איך אדע שהתינוק שלי מקבל מספיק חלב?
קיימים מספר מדדים המלמדים אותנו האם התינוק מקבל מספיק חלב ואליהם צריך לשים לב
מספר חיתולים מלוכלכים ורטובים ביממה:
החל מגיל 4 ימים והלאה, התינוק היונק אמור לעשות לפחות 4-5 פעמים ביממה קקי (אמור להיות נוזלי מאוד וצבעו צהבהב-כתמתם-ירקרק)
חיתולים עם פיפי – לפחות 6 במהלך יממה.
משקל:
התינוק אמור לחזור למשקל הילדה שלו תוך לא יותר מגיל שבועיים ומאותו זמן ועד לגיל של כ 3 חודשים, אמור לעלות לפחות כ 150 גרם בשבוע בממוצע.
התנהגות התינוק:
התינוק אמור לינוק פעמים רבות ביממה, אבל גם לעשות פה ושם הפסקות. כמו כן, הוא אמור להיות בסך הכל רגוע ונינוח, להתעורר להנקות ולינוק במרץ לפחות בחלק ההתחלתי של ההנקה.
יש לי כאבים ופצעים בפטמות, מה ירפא אותם?
פצעים בפטמות נגרמים עקב תפיסה לא טובה של השד, או עקב קושי על רקע מבני של פה התינוק ו/או השד. ברוב המקרים ניתן להגיע לפתרון מלא של הבעיה. אם אין שיפור במצב הכאבים והפצעים תוך זמן קצר, מומלץ להיפגש עם יועצת הנקה על מנת שתאבחן מה גרם לבעיה ותציע פתרונות מתאימים.
האם יכול להיות שאין לי חלב?
קיימים מקרים בהם האם לא יכולה לייצר את כל החלב עבור תינוקה מסיבות פיזיולוגיות או הורמונאליות, אבל זהו מצב לא נפוץ. רוב המקרים בהם האם חווה מיעוט בחלב קשורים בניהול שגוי של ההנקה. בשני המקרים, המצב אף פעם לא אבוד ותמיד ניתן להביא לשיפור במצב. מומלץ מאוד לפנות לעזרה בהקדם האפשרי על מנת לאבחן את הסיבה לקושי ביצור החלב ולהציע פתרונות שיתאימו לאם ולתינוק.
כמה זמן כדאי להניק?
המלצת ארגון הבריאות העולמי (WHO) היא "להניק את התינוק באופן מלא עד גיל חצי שנה, ולאחר מכן להמשיך להניק אותו במקביל למתן מוצקים וכל עוד הוא ואמו מעוניינים בכך, ועד גיל שנתיים". אני ממליצה להמשיך ולהניק את התינוק, כל עוד ההנקה מתאימה ונעימה לאמא ולתינוק או הפעוט. אין גיל בו ההנקה נהיית "מיותרת" או "לא טובה" לתינוק כל עוד הוא בריא ומתפתח היטב והוא ואמו מעוניינים להמשיך בהנקה.
האם היונק שלי שמן מדי?
הסיכוי של אנשים שינקו בתור תינוקות לפתח השמנת יתר והמחלות הנלוות אליה כמו סכרת, לחץ דם גבוה ומחלות לב הוא נמוך מאוד בהשוואה לכלל האוכלוסייה בעולם המערבי. חלק מהתינוקות היונקים נוטים לעליה מהירה ומבורכת במשקל בחודשים הראשונים לחייהם. אין צורך לדאוג שמה יהיו בהמשך פעוטות, ילדים או מבוגרים שמנים ואין צורך חס וחלילה לעשות להם דיאטה או למנוע מהם הנקה על מנת שעלייתם במשקל תתמתן. לקראת גיל שנה רוב היונקים השמנמנים מתחילים להיות פעילים יותר באופן טבעי, מתחילים לאכול אוכל נוסף על חלב אם ורובם המכריע עושים את דרכם לעבר משקל ממוצע ואפילו למטה מזה בנורמה הבריאה כמובן. בהנחה שהתזונה בבית היא בריאה במידה הם ימשיכו להיות במשקל תקין ועם הרגלי אכילה בריאים גם כשיגדלו.
אני חוזרת לעבודה במשרה מלאה, האם אני צריכה להפסיק להניק?
כיום קיימות אפשרויות בחירה רבות עבור אמהות שחוזרות לעבודה במשרה חלקית או מלאה ורוצות להמשיך להניק, כך שאם את ותינוקך חפצים להמשיך בהנקה, אין שום סיבה לגמול את התינוק עם החזרה לעבודה. בשעות שבהם האמא לא נמצאת בבית ניתן לשלב הנקה עם האכלה בחלב אם או תמ"ל בבקבוק לפי מה שמתאים לאם ולתינוק ולהמשיך להניק בשעות ובימים בהם האמא נמצאת בבית עם התינוק. במהלך השעות שבהן את נמצאת בעבודה, קיימת אפשרות של שאיבת החלב עבור התינוק וכדי שהגוף ימשיך לייצר חלב.
התינוק שלי נושך אותי, מה אפשר לעשות?
כאשר מדובר בתינוק צעיר, בן כמה ימים עד מספר שבועות, יכול להיות שמה שאת מרגישה כנשיכה הוא בעצם תפיסה לא טובה של התינוק את השד, וזה מצב שניתן לתקן ולשפר בעזרת הצמדה נכונה אל השד. כאשר הנשיכות באות מצידו של תינוק בוגר יותר בן כמה חודשים ויותר מכך, לרוב מדובר במעין דפוס התנהגות שקשור לסימן לכך שהוא כבר לא רעב ורוצה לשחק מעט. במצב כזה כדאי לעצור אותו על ידי 1. הצמדה מהירה אל השד, 2. ניתוק זהיר ונחרץ מהשד 3. אמירה ברורה בטון נעים אבל אסרטיבי "זה לא נעים לי, אני לא מסכימה לך לנשוך!". לפעמים התינוק עשוי להיבהל מעט ואף לכרכם את פרצופו ולייבב, ואז אפשר לחבק ולנשק ולהרגיע. מדהים איך תינוקות כל כך קטנים יקלטו את הטון וישתפו פעולה ואחרי כמה ניסיונות כאלו הם לא יחזרו על כך יותר.
האם אפשר להניק בזמן מחלה?
במידה ואת חולה אין מניעה שתמשיכי להניק ואף מומלץ לעשות זאת, מפני שכאשר התינוק אוכל את החלב שלך הוא נחשף גם לנוגדני המחלה ולא רק למחולליה. עם זאת חשוב כל עוד מרגישים לא טוב לנוח היטב, לקבל הרבה עזרה מהסביבה ולהקפיד לשתות ולהקפיד על שטיפת ידיים.
האם מותר לי להמשיך להניק כאשר אני משתמשת בתרופות?
במידה ואת נזקקת לנטול תרופות, זכרי שרוב התרופות מותרות בהנקה, כולל למשל רוב סוגי האנטיביוטיקה. ודאי שהרופא שרשם לך את התרופה יודע שאת מניקה, וכמו כן ניתן בנוסף לברר במרכז טרטלוגי אם מותר להשתמש בתרופה במהלך ההנקה ואף לקבל מידע על אפשרות לתרופות חלופיות במקרה הצורך.
תינוקי יונק לעיתים קרובות ולא רוצה לרדת מהידיים שלי, האם אין לי מספיק חלב?
סביר להניח שלא. תינוקות מבקשים פעמים רבות לינוק שוב אחרי שכבר ינקו פעם אחת (או פעמיים, או שלוש, וכן הלאה), זהו דפוס תקין ואופייני לתינוקות יונקים וכל עוד יש להם מספיק יציאות, הם עולים במידה מספקת במשקל וגם עושים פה ושם הפסקות בהנקה במהלך היממה, סביר להניח שהכל תקין וכדאי להתמקד במחשבה איך להקל על עצמך ואיך לקבל עזרה.
פעם הוא היה יונק המון זמן, עכשיו הוא יונק מספר דקות ומתחיל לבכות, אולי אין לי חלב?
אם יש לו מספיק יציאות, הוא בריא, עולה טוב במשקל ומתפתח היטב, יכול להיות שהיניקה שלו התייעלה במידה שלפעמים הוא מתמלא מהר בחלב ורוצה למצוץ אבל זרמי החלב מעצבנים אותו. במצב כזה כדאי לעצור לרגע, לנתק ולנסות לראות מה התינוק רוצה. יכול להיות שהפתרון הוא לעשות משהו אחר שהוא לא הנקה, אולי לצאת לטייל או למצוא איזו אטרקציה אחרת ולאחר זמן מה להציע לו שוב את השד.
האם יש מוצרי מזון שעלי להימנע מהם או לחילופין, כדאי לי לצרוך במהלך תקופת ההנקה?
מומלץ לאכול מה שאוהבים. אין המלצה גורפת להימנע ממאכלים כלשהם ׁ(פרט לחליטות מרווה ונענע שעשויות לייבש חלב) ויש הגבלה מסוימת על כמויות הקפאין והאלכוהול שניתן לצרוך בהנקה. החלב שלך הוא עשיר וטוב לתינוק בכל מקרה ואין צורך לצורך מזונות כאלה או אחרים על מנת לשפר אותו. בעניין כמות החלב – מה שיגרום לך לייצר שפע של חלב הוא ניהול נכון של ההנקה (הצמדה טובה אל השד והנקה על פי הצורך של התינוק) ואכילה, שתייה ומנוחה במידה מספקת.
אני רוצה לשאוב חלב אם ולתת אותו לתינוקי, כמה חלב יש במנה אחת?
הנוסחא לחישוב מנת חלב אם היא: משקל נוכחי כפול 150 cc לחלק ל 8. כאשר התינוק מגיע למשקל של 6-6.5 קילו ומעלה, כמות של מנת חלב אם היא בין 100 ל 150 cc ולא יותר.