גודש
גודש נוצר כאשר אין ריקון מספיק של השד ולרוב עלול להופיע בין יומיים לארבעה ימים לאחר הלידה. כצעד ראשון כדאי לנסות לרוקן את השד. אם התינוק מצליח לינוק, זו הדרך העדיפה להפחית את הגודש ולאפשר לו לינוק ככל שירצה. אם את לא מצליחה להניק בשלב זה, נסי למצוא דרך אחרת לרוקן את השד בעזרת סחיטה ידנית (ניתן למצוא סרטון הדרכה באתר) או בעזרת משאבה ידנית או חשמלית.
כמו כן, מומלץ להניח קומפרסים קרים על השדיים, לנוח הרבה, רצוי בשכיבה על הגב אם נוח לך ואף לנטול משככי כאבים המותרים בהנקה (למשל אדוויל או נורופן)
ניתן להניח מספר פעמים על השד עלי כרוב לבן לחצי שעה כל שעתיים עד שמורגשת הקלה בנפיחות, אך לא להרבות בכך.
תינוק שאינו מצליח להיצמד אל השד
במקרה שאינך מצליחה להצמיד את התינוק אל השד באופן מוחלט או חלקי, הדבר החשוב ביותר הוא בראש ובראשונה לדאוג שהתינוק אוכל מספיק. בנוסף לכך, חשוב מאוד למצוא דרך נוספת או אחרת לרוקן את השד מחלב כדי שלא תקבלי גודש וכדי שיצור החלב שלך לא ייפגע. במצב זה ניתן לסחוט את השד ידנית או לשאוב את החלב במשאבה.
פצעים וכאבים בפטמות
פצעים בפטמות נגרמים כתוצאה מתפיסה לא מספיק טובה של התינוק את השד. נסי להמשיך ולהניק את תינוקך במידת האפשר. נסי לצפות בסרטוני ההדרכה שבאתר כדי להבין איך להצמיד את התינוק נכון אל השד בצורה שתכאיב לך פחות. מרחי על האזור הפצוע בפטמה משחת לנולין מטוהר (פיורלן, לנסינו, מאמי קר). אם הפצע מדמם, אל תיבהלי, למרות שהמחשבה שהתינוק יבלע את הדם לא נעימה, הדבר לא יכול להזיק לבריאותו.
במידה והכאבים קשים ואת מרגישה שאת לא מסוגלת כרגע להצמיד את התינוק אל השד, ניתן לשאוב מלא או חלק מהפעמים ולתת לתינוק חלב בבקבוק. במצב זה חשוב לשאוב בערך כל 3 שעות על מנת שלא יתפתח גודש בשד ועל מנת לא לפגוע ביצור החלב.
כאבים בשד - חשד לסתימה בצינורית חלב
סתימה בצינורית חלב מתבטאת בתחושה של קשיות בחלק מהשד (בניגוד לגודש - שמורגש בשד כולו). בנוסף לכך לרוב מורגש כאב באזור הקשה ולעיתים ניכרת אדמומיות על העור. תופעות אלו מלוות לעיתים בהרגשה רעה כמו לפני שפעת, צמרמורות ואף עליה של חום.
במצב זה מומלץ להניח קומפרס חמים על האזור הנוקשה, לעסות את האזור הנוקשה (נכון, זה כואב, אבל בדיוק שם צריך לבצע את העיסוי...) ולרוקן היטב את השד בעזרת הנקה מרובה ולפעמים גם סחיטה או שאיבה. ניתן לנטול משככי כאבים שיקלו על הכאבים ועל החום.
תוך מספר שעות את אמורה לחוש שיפור בתסמינים אלה.
דלקת בשד
אם אין שיפור בתסמינים שתוארו למעלה, הכאבים נשארו באותה רמה או אף התחזקו, האדמומית עדיין ניכרת ואחרי כ 12 שעות החום עדיין גבוה והתחושה הרעה ממשיכה, כדאי להמשיך לנקוט באותן פעולות שתוארו, אבל במקביל גם מומלץ לפנות לרופא (משפחה, נשים) על מנת שיבדוק אם יש צורך להוסיף לטיפול גם נטילת אנטיביוטיקה.